Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι;

Φίλοι και Φίλες Καλημέρα,

Αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση είναι ένα άρθρο που διάβασα στο iskra που μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ. Στο άρθρο αυτό, δημοσιεύεται ένας πίνακας που επισυνάπτω, με τον αριθμό προσωπικού που θα απασχολείτε στην επένδυση των μεταλλείων σε σχέση με την πορεία του έργου.
Τον πίνακα μπορείτε να τον βρείτε στην εγκεκριμένη ΜΠΕ του έργου, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικός Χρυσός, σελίδα 747.
Στο άρθρο από τη μία λέει ότι τα σωματεία και η Εταιρεία λένε ψέματα για τον αριθμό των εργαζόμενων (δεν είναι 2500 αλλά 1300 σε πλήρη ανάπτυξη) και από την άλλη λέει ότι η εταιρεία προσλαμβάνει ανάλογα με τις ανάγκες πίεσης που θέλει να ασκήσει.  
Σαν εργαζόμενος δεν ανέχομαι να με λένε ψεύτη για κανέναν λόγο. Εδώ λοιπόν είναι οι απαντήσεις:
1.      Εάν από τον αρθρογράφο δημοσιεύονταν το κείμενο 2 σελίδες πριν τον πίνακα (σελ. 745) το άρθρο θα ήταν άνευ αντικειμένου. Παραθέτω ένα τμήμα:
·        Οι θέσεις άμεσης απασχόλησης αυξάνονται σταδιακά και φθάνουν στις 1300 μέσα στα πρώτα κιόλας χρόνια.
·     Οι 1300 αυτές θέσεις εργασίας διατηρούνται κατελάχιστον (αν δεν αυξάνονται) στα πλαίσια λειτουργικότητας των σημερινών βεβαιωμένων μεταλλευτικών αποθεμάτων ενώ παράλληλα δημιουργείται δυναμική αύξησης της απασχόλησης από την λειτουργικότητα πρόσθετων αποθεμάτων που πιθανότατα θα προσδιορίσει η παράλληλη γεωλογική έρευνα.   
2.   Ο πίνακας αναφέρει μόνο τις άμεσες στον Ελληνικό Χρυσό θέσεις εργασίας και όχι τις θέσεις των εργαζόμενων σε εργολάβους. Εμείς είπαμε ότι τώρα είμαστε 1100 άμεσα, 1400 σε εργολάβους. Που είπαμε ψέματα; Όταν ξεκινήσει η εξόρυξη στο ανοιχτό όρυγμα στις Σκουριές αυτό θα γίνει πιθανότατα από εργολάβους. Δεν θα είναι προσλήψεις αυτές; Αν εκδοθεί η Η/Μ μελέτη των Σκουριών που εκκρεμεί θα προσληφθούν 500 άτομα σε εργολάβους για την κατασκευαστική φάση. Που είναι το ψέμα;
3.  Ο πίνακας συντάχθηκε με τον προϋπολογισμό των θέσεων εργασίας. Βλέπετε για παράδειγμα ότι στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών φθίνει ο   αριθμός των εργαζόμενων στην πορεία της επένδυσης και τελικός μηδενίζεται. Όλοι ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται έρευνα στις Μαύρες Πέτρες για νέα κοιτάσματα. Ακούμε ότι η έρευνα πάει καλά. Αν αποφασιστεί η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων δεν θα αυξηθεί ο προϋπολογισμένος αριθμός των εργαζόμενων; Η απάντηση είναι προφανής.
Μπορώ να γράψω και άλλα επιχειρήματα αλλά δεν θέλω να κουράσω. Προλαβαίνω τους καλοθελητές που θα πουν ότι το κείμενο γράφτηκε από κάποιον διοικητικό στέλεχος της εταιρείας και όχι από μεταλλωρύχο.
Είμαι μεταλλωρύχος υπογείων. Έχω τη στοιχειώδη μόρφωση να διαβάσω μία μη τεχνική περίληψη μιας μελέτης.  Στην ζωή μου έμαθα πως για να στηρίξω κάτι με σθένος πρέπει πρώτα να πεισθώ εγώ και για να πεισθώ χρειάζεται γνώση.
Όλοι οι μεταλλωρύχοι έχουν πεισθεί για την περιβαλλοντική ακεραιότητα της επένδυσης. Αυτός είναι ο λόγος που την στηρίζουν.

Αν δεν ήταν έτσι δεν θα τη στήριζαν ποτέ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: