Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Αλήθειες και Ψέματα

                Παρακολούθησα στο διαδίκτυο το σποτ για την προβολή της διαδήλωσης κατά της επένδυσης, στη Θεσσαλονίκη στις 28/3. Το σποτ μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ. Θέλω για να μάθει ο κόσμος να αντικρούσω όλα τα γιατί των αντίθετων με την επένδυση. Ένα προς ένα.  Από εδώ και πέρα αυτό θα γίνεται. Αρκετά αφήσαμε κάποιους να αλωνίζουν τις σκέψεις της κοινής γνώμης. Αρκετά αφήσαμε να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις μέσα από μια βρόμικη και αναληθή προπαγάνδα. Ένα προς ένα λοιπόν:
-          Δε θέλω να καταστραφεί το αρχέγονο δάσος των Σκουριών
Το Δάσος των Σκουριών το είπαμε και το ξαναείπαμε δεν είναι αρχέγονο. Οι Σκουριές είναι μια έντονα δασική περιοχή με δρυς και οξιά. Αποψιλώνονταν κάθε χρόνο για καυσόξυλα. Ναι αγαπητοί. Εσείς εκεί στη Θεσσαλονίκη μπορεί για χρόνια να καίγατε ξύλα από τις Σκουριές. Είναι ένα δάσος 30 χρόνων. Κατά τη διάρκεια της επένδυσης θα αποκαθιστάτε σταδιακά. Με το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας θα παραδοθεί πλήρως αποκαταστημένο
  • Θέλω καθαρό νερό

Και εμείς θέλουμε. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το μεταλλείο των Σκουριών δεν περιέχει θειάφι. Άρα δεν μπορούν να υπάρξουν όξυνα νερά. Επίσης στο μεταλλείο των Σκουριών δεν υπάρχει ούτε αρσενικό ούτε βαρέα μέταλλα.
  •            150 τόνοι σκόνης αμιάντου την ώρα.

Το κοίτασμα των Σκουριών περιέχει μόνο χαλκό και χρυσό σε μικρές περιεκτικότητες. Δεν περιέχει ούτε αμίαντο, ούτε άλλα βαρέα μέταλλα. Άρα σκόνη αμιάντου δεν υφίσταται. Η υπόλοιπη σκόνη, δεδομένου της υγρασίας της περιοχής (τουλάχιστον 30 %) είναι δύσκολο να αποκολληθεί από το έδαφος και σε κάθε περίπτωση θα είναι 100πλάσια μικρότερη η εκπομπή της από τα όρια της νομοθεσίας.  
  • -          Κάνω διακοπές σε ένα πανέμορφο τόπο και δε θέλω να μολυνθεί.

Εμείς δε κάνουμε διακοπές. Ζούμε εδώ. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ. Φτιάξαμε σπίτια εδώ. Σίγουρα έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία από σένα για τον τόπο που ζούμε όλο το χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, θα σε περιμένουμε κάθε χρόνο να κάνεις τις διακοπές σου στις πανέμορφες, καθαρές μας παραλίες και στα καταπράσινα δάση μας. Να είσαι σίγουρη ότι τα έχουμε διασφαλίσει.   
  • -          Πιθανότητα ατυχήματος σε τόνους τοξικών αποβλήτων

Κατ’ αρχήν τα απόβλητα δεν είναι τοξικά διότι δεν χρησιμοποιείται κυάνιο. Τα ατυχήματα διασφαλίζονται πάντα με την μελέτη. Σε όλες τις δραστηριότητες, βιομηχανικές ή μη, υπάρχει η περίπτωση ατυχήματος. Το θέμα είναι να υπάρχει πρόβλεψη και μηχανισμοί αντιμετώπισης που θα είναι σε θέση να μην υπάρξει η παραμικρή συνέπεια. Διαβάστε και καμμιά μελέτη για να έχετε άποψη. Νέοι άνθρωποι είστε με εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία.
  • -          Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην κτηνοτροφία, τουρισμό, γεωργία, αλιεία

Το ίδιο παραμύθι. Η κτηνοτροφία στη βόρεια Χαλκιδική είναι ελάχιστη. Παρ’ όλα αυτά δεν επηρεάζεται καθόλου από την επένδυση. Ο τουρισμός δούλευε και συνεχίζει και θα συνεχίζει να δουλεύει όπως πάντα. Αρκεί να μην το δυσφημίζετε εσείς οι ίδιοι. Επίσης πρέπει να γίνει πιο αποδοτικός για τις θέσεις εργασίας που απασχολεί. Γιατί, η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας στον τουρισμό είναι με μισθούς τριτοκοσμικών χωρών, δίχως ασφάλιση και με εκμετάλλευση.   Γεωργία στη βόρεια Χαλκιδική σχεδόν δεν υπάρχει. Εκτός αν καταφύγουμε στη λύση της ινδικής κάνναβης που δεν απαιτεί μεγάλες εκτάσεις και είναι αποδοτικό όπως μας είπε η αξιολάτρευτη βουλευτής μας. Την Αλιεία δεν την πειράζει κανείς εκτός από σας που στο μίσος για να σταματήσει η επένδυση φτάνεται στο σημείο να δυσφημίζεται την αλιεία και τον τουρισμό μας.
  • -          Η πώληση του μεταλλείου είναι σκάνδαλο.

Η πώληση έγινε μεταξύ δύο εταιρειών. TVX και Ελληνικός Χρυσός. Το κράτος απλά ήταν διαμεσολαβητής. Αν το κράτος θέλει να διεκδικήσει περισσότερα, ο δρόμος ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα που λένε και στο χωριό μου. Εμείς και εσείς δεν έχουμε καμμιά δουλειά σε αυτό.
  • -        Οι εργαζόμενοι πληρώνονται με λεφτά του ΕΣΠΑ και τα κέρδη πηγαίνουν σε άλλες χώρες που είναι φορολογικοί παράδεισοι.

Οι εργαζόμενοι πληρώνονται από την εταιρεία, έμμεσα ή άμεσα. Αν η εταιρεία επιδοτείται από προγράμματα ΕΣΠΑ καλά κάνει. Αν και εμείς είμασταν επιχειρηματίες και μπορούσαμε να διεκδικήσουμε προγράμματα σίγουρα θα το κάναμε. Δεν καταλαβαίνω που ποινικοποιείται  αυτό; Πάντος κανένα πρόγραμμα δε δίνει το 100% του κόστους. Κάτι ξέρουμε και εμείς. Όσο για το που πηγαίνουν τα κέρδη… ας γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εργοστάσιο μεταλλουργίας στο μαδέμ λάκκο. Ο νόων νοείτο. 
  • -          Απέραντο μεταλλείο η Βόρεια Ελλάδα. Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα κλπ.

Αν υπάρχουν τα κοιτάσματα και μπορούν να εξ ορυχθούν, με τους ίδιους τρόπους, ελάχιστης όχλησης του περιβάλλοντος και ταυτόχρονης αποκατάστασής του, τότε γιατί όχι; Τι θέλετε να κάνει η Ελλάδα για να απεξαρτηθεί  από τις δυνάμεις του κόσμου; Να σπέρνει μπρόκολα; Τα κοιτάσματα υπάρχουν, αν δεν τα πάρουμε εμείς θα τα πάρουν κάποιες επερχόμενες γενιές. Θα είναι πιο έξυπνοι από εμάς ή θα τα έχουν περισσότερο ανάγκη;
  • -          Απαλλαγή από τις δικογραφίες 350 ατόμων που έστηνε η εταιρεία, αστυνομία και κυβέρνηση Σαμαρά.

Τις δικογραφίες τις συντάσσουν τα όργανα της δικαιοσύνης. Καμμιά εταιρεία και κανένας Σαμαράς. Αν έκαναν αξιόποινες πράξεις πρέπει να τιμωρηθούν. Η αναρχία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ιδεατές κοινωνίες και όχι σε απλές και φυσιολογικές κοινωνίες που αποτελούνται από κάθε καρυδιάς καρύδι. Παρεμπιπτόντως,  πριν περίπου ένα μήνα τρύπησαν με δράπανο ένα αυτοκίνητο συναδέλφου στην Ιερισσό για άλλη μια φορά. Αν οι ένοχοι βρεθούν δε πρέπει να τιμωρηθούν;
  • -          Τα ΜΑΤ προστατεύουν τα συμφέροντα της εταιρείας

Τα ΜΑΤ προστατεύουν το δικαίωμα στην εργασία και τη σωματική ακεραιότητα Ελλήνων πολιτών. Όχι την εταιρεία. Αυτή η καραμέλα δεν θα λιώσει ποτέ;
  • -          Εργαζόμενοι = Πιόνια της Εταιρείας


Οι εργαζόμενοι είναι τίμιοι άνθρωποι του μόχθου, άρτια καταρτισμένοι και δεν είναι πιόνια ούτε της εταιρείας, ούτε των πολιτικών ούτε δικά σας. Για αυτό αγωνίζονται και ξέρουν να το κάνουν καλά. Αν τα συμφέροντά τους   ταυτίζονται σε κάποια σημεία με αυτά της εταιρείας, αυτό δε σημαίνει ότι είναι πιόνια της. Αν εμείς είμαστε πιόνια εσείς τι είστε; Αγωνίζεστε με λάθος πληροφόρηση για ποιους; Ψάξτε το λίγο καλύτερα, για τους ανεπάγγελτους εισοδηματίες καθοδηγητές σας. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να είσαι καλά και ας το έκλεισες το μαγαζί….

ΑΣΤΕΡΙΞ

Unknown είπε...

Είμαι μια χαρά, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου. Ειλικρινά. Το 'μαγαζί' δεν έκλεισε. Υπήρχε μια διακοπή λόγω προσωπικών θεμάτων. Ακολουθούν αναρτήσεις. Σήμερα.