Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ανάπτυξη και Περιβαλλοντική Επιβάρυνση

Πολύς λόγος γίνεται για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα επιφέρει η επένδυση των μεταλλείων χρυσού και χαλκού στις Σκουριές. Συνοδεύω την ανάρτηση αυτή με μια φωτογραφία, από το google earth, όπου συμπεριλαμβάνεται η τοποθεσία του εργοταξίου των Σκουριών. Όπως βλέπετε δεν πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριό αλλά για μια τοποθεσία μέσα στο βουνό, που οπτική επαφή δεν έχει από σημεία που κατοικούν άνθρωποι ή από σημεία διέλευσης ανθρώπων.
Σε οποιαδήποτε μορφή μιας επένδυσης, είτε βιομηχανική είτε τουριστική είτε οτιδήποτε άλλο, υπάρχει μία επιβάρυνση στο περιβάλλον. Αν για παράδειγμα έρθει σε ένα ορεινό χωριό μας, ένας μεγάλος επενδυτής και θέλει να το μετατρέψει σε Αράχοβα, δε θα πρέπει να του παραχωρηθεί, μια μεγάλη έκταση βουνού για να οικοδομήσει τις τουριστικές μονάδες που χρειάζεται; Με το αζημίωτο φυσικά. Το βουνό αυτό δεν θα υλοτομηθεί; Δεν θα είναι μια επιβάρυνση για το περιβάλλον; Φυσικά και θα είναι.
Τι γίνεται όμως; Η επιβάρυνση για να αντισταθμιστεί πρέπει:
1.       Να την αντέχει ως μέγεθος το περιβάλλον. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, η περιοχή εκμετάλλευσης είναι μια κουκίδα σε σχέση με το περιβάλλον που την περικλείει.  
2.       Τα οφέλη της επένδυσης να είναι πολλαπλάσια της επιβάρυνσης. Η ανάπτυξη δηλαδή που θα δημιουργήσει αυτή η επένδυση να αξίζει τη θυσία ενός κομματιού της φύσης. Εδώ έχουμε στόχο για 5000 θέσεις εργασίας άμεσες και αμέτρητες έμμεσες. Σε μια περιοχή που ζουν περίπου 25.000 άνθρωποι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός που θα απασχοληθούν.
3.       Να γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος πριν το πέρας της επένδυσης. Αυτό έχουμε την διαβεβαίωση ότι θα γίνει.
Άρα λοιπόν, η θέλουμε πρόοδο και ευημερία για όλους, ή πάμε σε πέτρινα χρόνια για τους περισσότερους.
Για να μην λεν κάποιοι ότι αυτά που γράφω τα βγάζω από το μυαλό μου μπορούν να δουν εδώ   http://files.hellas-gold.com/mpe/Mi_Texniki_Perilipsi.pdf         την μη τεχνική περίληψη της ΜΠΕ, της Ελληνικός Χρυσός. Ας αφιερώσουν λίγο χρόνο και θα βρουν πολλές απαντήσεις.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου αρθογράφε.
Θα διαφωνήσω στο επιχείρημα σου για τον επενδύτη που θα έκανε μια υποτιθέμενη Αράχοβα στις σκουριές και θα χρειαζόταν η θυσία ενός τμήματος του δάσους.
Το περιβαλλοντικό πρόβλημα αγαπητέ μου σήμερα στις σκουριές, δεν είναι μόνο η αποψίλωση του βουνού.
Είναι πολλά περισσότερα.
1) είναι τα δέντρα
2) είναι τα νερά
3) είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα
4) είναι τα φράγματα απόθεσης
5) είναι η μόλυνση της θάλασσας μέσω του υδροφόρου ορίζοντα.
6) Είναι ο κίνδυνος από ένα σεισμό για τα φράγματα που θα είναι κτισμένα πάνω στο σεισμικό ρήγμα.
7) είναι η χλωρίδα και η πανίδα.
Το παράδειγμα σου είναι ατυχές για την Αράχοβα γιατί αυτά τα δυο δεν είναι συγκρίσιμα.
Σε μια υποθετική τέτοια επένδυση που λες, τύπου Αράχοβας στο μόνο που θα γινόταν ζημιά θα ήταν στην χλωρίδα και στην πανίδα και όχι ολοκληρωτικά.
Φυσικά μια τουριστική επένδυση της μορφής που περιγραφείς δεν είχε σε καμία περίπτωση αυτή την έκταση που καταλαμβάνει η ελληνικός χρυσός στις σκουριές.
Η κουκίδα που περιγράφεις στην περιοχή των σκουριών αν την βάλουμε σε επίπεδο της νομού Χαλκιδικής δεν θα είναι καν υπαρκτή.
Τα μεγέθη σύγκρισης δεν είναι και πάλι αντικειμενικά και μπορώ να πω και παραπλανητικά.
Το όφελος της επένδυσης που λες δεν καλύπτει σε καμία των περιπτώσεων την υγεία και τις ζωές των κατοίκων της περιοχής που θα έρθουν αντιμέτωποι με τον θάνατο και τις αρρώστιες. Μέσα σ αυτούς μπορεί να είναι και τα παιδιά σου. Πράγμα που απεύχομαι!!!
Οι υποσχέσεις για την αποκατάσταση δεν είναι πιστευτές.
Τα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο για το πως λειτούργησαν όλες οι εταιρείες αυτές ήταν απογοητευτικά.
Όλες δήλωσαν πτώχευση λίγο πριν το τέλος και αποσύρθηκαν δίχως να κάνουν καμία αποκατάσταση.
Ευχαριστημένος θα ήμουν αν η ελληνικός χρυσός είχε καταθέσει μια εγγυητική στο όνομα του δήμου με ένα ποσόν της τάξεως των 500 εκατομμυρίων.
Έτσι ίσως να ήταν πιστευτές οι προθέσεις της εταιρείας.

ΑΣΤΕΡΙΞ

Unknown είπε...

Φίλε Αστερίξ,
πριν ξεκινήσω την απάντηση μου στο σχόλιο σου θα ήθελα να βάλουμε μια αφετηρία. Έχω καταλάβει από τα σχόλια σου ότι δεν είσαι ένας απλός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάτι παραπάνω. Τουλάχιστον ένα στέλεχος πολιτικού γραφείου. Δίχως να θέλω να σε προσβάλω διότι μπορεί να ήσουν και υποψήφιος. Δεν είναι κατακριτέο αυτό, απλά για να γνωριστούμε καλύτερα στο λέω. Θέλω να σου πω πως δεν είμαι ούτε ήμουν ποτέ πολιτικά αδιάφορος. Η αρχή της ζωής μου είναι μία αρχαία φράση: «Τον μηδέν τώνδε μετέχοντα, ουκ απράγμονα, αλλά αχρείον νομίζομεν». Άρα, και πολιτική αφετηρία έχω και δε κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Την πολιτική μου αφετηρία όμως θα προσπαθήσω να μη εκφραστεί ποτέ από αυτό το μπλοκ. Δεν έχω τίποτα με το Συριζα ως πολιτική δύναμη αυτού του τόπου. Διαφωνώ μέσα από αυτό το μπλοκ σε ότι έχει να κάνει με θέσεις όσο αναφορά τον τόπο μου, από όπου και αν προέρχονται.
Το πρόλογο αυτό στον έκανα διότι έχει σημασία για τη συνέχεια της τοποθέτησής μου. Αναφέρεις από το 1 εώς το 7 τα κακά των Σκουριών. Μα αυτά έχουν ξεκαθαριστεί όλα από το κράτος και τη δικαιοσύνη. Αν θέλετε φίλοι μου να οικοδομήσετε ένα κράτος σωστό, πρέπει επιτέλους να έχετε εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Να λέω εγώ, να λες εσύ και πολλοί άλλοι δεν οδηγούμαστε πουθενά. Έχουμε επιτέλους εμπιστοσύνη σε αυτό το κράτος ή το παίζουμε όλοι ειδικοί και αδυνατούμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος δικαίου και νομιμότητας; Εγώ σου παρέθεσα την ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός. Εσύ λες ότι δεν τα λέει καλά. Το αποφασίζεις εσύ, που έχεις περισσότερες γνώσεις από τους αρμόδιους επιστήμονες του κράτους; Δεν μπορώ να καταλάβω που μπορεί να οδηγήσει αυτό. Δηλαδή ποιος είναι η πιο επίσημη και αληθή άποψη; Οι υπηρεσίες του κράτους ή οι υποψήφιοι βουλευτές;
Τώρα για το θέμα της Αράχοβας μάλλον δεν θέλεις να καταλάβεις. Στο ξενοδοχείο στο κάτω κάτω δεν θα γίνει ποτέ αποκατάσταση.
Για τον θάνατο και την αρρώστια των παιδιών μου, μάλλον νομίζεις ότι γράφεις σε άλλο μπλοκ. Για πρώτη και τελευταία φορά σε συγχωρώ. Την επόμενη θα σου απαντήσω.
Και αν κατάλαβα καλά με μια εγγυητική των 500 εκατομμυρίων θα ήσουν ευχαριστημένος. Μάλιστα. Αυτό είναι διαπραγμάτευση.

Ανώνυμος είπε...

φίλε μου συνομιλητή.
Θα πρέπει να σου διευκρινίσω ρητά και κατηγορηματικά οτι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ.
Σαφώς και με ενδιαφέρουν τα κοινά διότι αν πω το αντίθετο θα είναι σαν να συνηγορώ στην παρακμή του κράτους.
Λες ότι τα κακά των σκουριών τα διευθέτησε το κράτος και η δικαιοσύνη.
Ναι είναι όπως το λες.
Ξέχασες όμως πως η δικαιοσύνη βασίστηκε σε ένα λάθος σκεπτικό.
Κατά συνέπεια όλα πήγαν στραβά μέχρι την απόφαση της δικαιοσύνης.
Στην προκειμένη μάλλον ήταν στραβός ο γιαλός και αρμενίζουμε στραβά.
Φυσικά ο γιαλός είναι η ΜΠΕ.
Για το κράτος δεν συζητάω καν πως υπέγραψαν οι υπουργοί αυτή την ΜΠΕ.
Γνωστά σε όλους μας τα σκάνδαλα. Ο Παπακωνσταντίνου από χθες είναι στο ειδικό δικαστήριο με κακουργήματα για την λίστα λαγκάρντ. Το ένα κακούργημα είναι η απιστία. Τον εμπιστεύεσαι η εθελοτυφλείς???
Αυτός δεν υπέγραψε και την ΜΠΕ???
Ο Άκης είναι ήδη φυλακισμένος.
Σε λίγο και ο Πάχτας στα δικαστήρια..
Δεν αποφάσισα ΠΟΤΕ εγώ προσωπικά ότι είναι λάθος η ΜΠΕ.
Αυτό το λένε οι επιστήμονες, το ΤΕΕ, τα πανεπιστήμια και όλοι οι αρμόδιοι φορείς.
ΑΥΤΟΥΣ εμπιστεύτηκα!!!
Εσύ ποιους επιστήμονες εμπιστεύτηκες, αυτούς που εργάζονται για λογαριασμό της εταιρείας??
Το σκυλί εκεί που τρώει εκεί γαυγίζει φίλε μου, λογικό δεν είναι??
Ένα ξενοδοχείο φίλε μου δεν θα έφερνε ΠΟΤΕ καταστροφή τέτοιου μεγέθους σε όλο το περιβαλλοντικό σύστημα. Κατά πάσα πιθανότητα μάλλον εσύ δεν θες να καταλάβεις. Είναι ατυχές το παράδειγμα σου!!!
Δεν είχα ΚΑΜΙΑ πρόθεση να αναφερθώ στα παιδιά σου για κακό.
Άλλωστε το έγραψα κιόλας – πράγμα που απεύχομαι.!!!!
Αυτό ήταν σε επίπεδο προειδοποίησης για σένα. Σου εφιστούσα την προσοχή για έναν κίνδυνο που διαφεύγει της προσοχής σου.
Για την εγγυητική μάλλον δεν πρόσεξες την τελευταία μου φράση που λέει
Έτσι ίσως να ήταν πιστευτές οι προθέσεις της εταιρείας.

Καλό σου βράδυ

ΑΣΤΕΡΙΞ