Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Δασεργάτες

   Έγραψα χθες, σε σχέση με  την υπόθεση των δασεργατών στις Σκουριές ότι αναμένω. Τι αναμένω; Μα φυσικά τις ενέργειες που υποσχέθηκε ο κύριος Λαφαζάνης στους ίδιους τους δασεργάτες. Δευτέρα το αργότερο Τρίτη γυρνάτε στις δουλειές σας. Έτσι τους είπε. Συνεχίζω να αναμένω γιατί δε θέλω να πιστέψω, ότι η αφερεγγυότητα δεν έχει όρια.
   Να πω όμως μερικά πράγματα για τους δασεργάτες, διότι το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά.
  1. Η συντριπτική πλειοψηφία των δασεργατών στις Σκουριές, είναι επαγγελματίες υλοτόμοι, με εμπειρία και γραμμένοι σε τοπικούς συνεταιρισμούς.  Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν και κάποιοι νέοι, που δούλευαν χρόνια πλάι στον πατέρα τους που ήταν στο συνεταιρισμό και καταρτίστηκαν επαγγελματικά δίχως να είναι γραμμένοι σε συνεταιρισμούς. Δεν καταλαβαίνω το μίσος εναντίον τους. Όλοι κάποτε ξεκινήσαμε καινούριοι σε κάποια δουλειά. Εκτός αν κάποιος γεννήθηκε μαθημένος.
  2. Όταν ξεκίνησαν κάποιοι να δουλεύουν στις Σκουριές, ήταν με άμεση σχέση εργασίας με την Ελληνικός Χρυσός. Τώρα αυτοί που δουλεύαν ήταν με έμμεση σχέση εργασίας διά κάποιου εργολάβου. Υπέγραφαν συμβάσεις εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται φορολογικά και εργασιακά.
  3. Οι εργολάβοι είναι συνεργάτες τις Ελληνικός Χρυσός, οι υπάλληλοί τους έμμεσα εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός άρα συνάδελφοί μας, συντοπίτες μας και συναγωνιστές μας.
  4. Οι δασεργάτες των Σκουριών δε δουλεύουν ανεξέλεγκτα. Δεν εργάζονται υπακούοντας μόνο εντολές της εταιρείας. Εργάζονται με βάση τα πρωτόκολλα του αρμόδιου φορέα και ελέγχονται από αυτόν.   Ο αρμόδιος φορέας είναι το Δασαρχείο Αρναίας. Και οι συνεταιρισμοί από εκεί ελέγχονται.
  5. Δεν πήγαν ως συνεταιρισμοί, να εργασθούν στις Σκουριές αλλά ως φυσικά πρόσωπα. Αυτό δεν σημαίνει ότι παύουν να είναι μέλη του συνεταιρισμού ούτε σημαίνει ότι είναι δίκαιοι κατακραυγής.

   Τα γράφω όλα αυτά φίλοι μου, με αφορμή ένα σχόλιο που δέχτηκα από αναγνώστη σε προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε τους δασεργάτες. Ακολουθεί το σχόλιο:
«Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Είστε σίγουροι…… ότι απολυθήκατε??? Έχετε γραφτεί στον ΟΑΕΔ για να μπείτε στο ταμείο ανεργίας???
Αν όχι το πράγμα μαζί σας πάει αλλού. Είναι εύκολο να μάθουμε αν υπήρξε απόλυση για να μπορέσουμε να σας ονομάσουμε επίσημα ψεύτες!!!
Οπότε αυτό το επιχείρημα να μην το χρησιμοποιείτε γιατί θα εκτεθείτε!!»
   
   Το ξέρω φίλε ΑΣΤΕΡΙΞ, ότι είναι πολύ εύκολο να μάθετε αν υπήρξαν απολύσεις. Στις Σκουριές υπήρχαν δύο εργολάβοι σε σχέση με την υλοτόμηση.  Του ενός τη λίστα αναγγελίας απολύσεων, στον ΟΑΕΔ την έχω μπροστά μου. Αν κάποιοι καθυστέρησαν να αιτηθούν ταμείο ανεργίας (εφόσον το δικαιούταν), ήταν γιατί πίστεψαν τις υποσχέσεις του υπουργού. Από αύριο φαντάζομαι, ένας ένας  θα προσέρχονται.
   Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιώ αν δε το κατάλαβες είναι τεκμηριωμένα και δε λέω τίποτα για να δημιουργήσω εντυπώσεις και μετά γαργάρα. Τώρα όμως οφείλεις μία συγνώμη, για να μη σου επιστρέψω το χαρακτηρισμό, επίσημα ή ανεπίσημα.
    Το μπλοκ δημιουργήθηκε για να ακούγεται επιτέλους η άλλη άποψη. Τίποτα δεν θα αφήνουμε πλέον να πέφτει κάτω.



5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην τρώτε το χρόνο και τη χρήσιμη εγκεφαλική σας ουσία με τα κατακάθια αυτής της κοινωνίας, που το μόνο που έχουν μάθει να κάνουν είναι να απειλούν, να προβοκάρουν και να τρομοκρατούν ανθρώπους της βιοπάλης και του μεροκάματου.
Μη δίνετε αξία σε τέτοιου είδους ανθρωπάκια στυλ αστερίξ.
Το μπλόγκ σας ειναι καταπλητικό και θέλουμε να διαβάζουμε νέα και απόψεις για εμάς. Τις ανοησίες της άλλης πλευράς όχι μόνο τις ξέρουμε τις έχουμε βιώσει για τα καλά στο πετσί μας.
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΎ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Unknown είπε...

Φίλε αναγνώστη,
το μπλοκ αυτό ξεκίνησε με μεράκι με στόχο να ακουστεί επιτέλους και η άποψή μας. Δεν μου αρέσουν σχολιασμοί τύπου : ανθρωπάκια. Όλοι είμαστε άνθρωποι που ζούμε στην ίδια κοινωνία. Με επιχειρήματα και εγρήγορση θα αποδείξουμε ότι η δικιά μας άποψη είναι δίκαια, ρεαλιστική και συμφέρουσα για τον τόπο. Δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγουμε σε μειωτικές εκφράσεις και ύβρις. Αυτά τα κάνουν αυτοί που δεν έχουν επιχειρήματα να στηρίξουν το δίκιο τους. Εμείς έχουμε. Και θα το αποδείξουμε....

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου αρθογράφε.
Κατ αρχάς νομίζω ότι δεν οφείλω να ζητήσω καμία συγγνώμη.
Ο λόγος είναι ότι τα λεγόμενα μου επιβεβαιώνονται.
Οι απολυμένοι που έφτασαν στον ΟΑΕΔ είναι 3-4 και είναι εξιλαστήρια θύματα για ευνόητους λόγους.
Είναι ένα ανέντιμο παιχνίδι που γίνεται σε βάρος αυτών των ανθρώπων με έμμεσο εκβιασμό προς τις αρχές, για το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία το τελευταίο διάστημα.
Πραγματικά συμπονώ αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην μέση αυτής της διαμάχης εταιρείας- κράτους.
Τελευταία είναι προσφιλής η έκφραση δεν θα βαφτίσουμε το κρέας ψάρι το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και γι αυτούς τους δασεργάτες.
Το ότι δούλεψαν με τους γονείς τους περιστασιακά κάποια καλοκαίρια στην διάρκεια των σχολικών διακοπών αυτό δεν τους κάνει υλοτόμους!!!
Αυτά ίσως να μπορείτε να τα πείτε σε ανθρώπους που δεν τους γνωρίζουν και όχι σε εμάς που τους γνωρίζουμε έναν προς ένα.
Το να λέμε την σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει και υπόβαθρο μίσους γι αυτούς τους ανθρώπους.
Αντίθετα μάλιστα θα μπορούσα να πω πως εγώ είμαι αλληλέγγυος μαζί τους στην θέση που βρίσκονται να τους εκμεταλλεύεται η εταιρεία.
Μια υπόθεση εργασίας: αν αύριο η εταιρεία καλέσει μια εταιρεία από την Θεσσαλονίκη να κάνει χαρτογράφηση τον κάκαβο αυτό τι πάει να πει ότι οι τοπογράφοι που θα κάνουν αυτή την δουλειά είναι συνάδελφοι σας???
Ή μήπως τους υπαλλήλους από έναν προμηθευτή της εταιρείας μπορείς να τους πεις συναδέλφους???
Με την γενικότερη έννοια όλοι είμαστε συνάδελφοι αν έχουμε μια σχέση εργασίας ανάμεσα μας.
Οι συγκεκριμένοι είναι υπάλληλοι ενός συνεργαζόμενου εργολάβου άρα δεν είναι συνάδελφοι σας.
Δεν μπορούμε να στρεβλώνουμε όλα τα πράγματα.
ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ δεν υπάρχει γι αυτούς τους ανθρώπους και για κανέναν άλλο που εργάζεται στην εταιρεία όταν μιλάει την γλώσσα της αλήθειας.
ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ να πιστεύεται ότι τα έχουμε μαζί σας!!!
Οι φωνές αυτές που ακούγονται εκατέρωθεν με τα απαράδεκτα σχόλια είναι μειοψηφία .
Εμείς τα έχουμε με μια εταιρεία που θέλει να καταστρέψει τον τόπο μας.
Αυτό το λέμε όλοι μας και θα το λέμε μέχρι να σταματήσει η καταστροφή αυτή.
Κάποτε θα πρέπει να το καταλάβετε κι εσείς αυτό και να αντισταθείτε στον έμμεσο εκβιασμό που δέχεστε.

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ακόμη που μου διέφυγε να σου πω.
ομαδικές απολύσεις αυτών των ανθρώπων δεν μπορούν να γίνουν βάση νόμου.
Ο νόμος ορίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απολύσει ΜΟΝΟ το 2% ανά μήνα.
Άρα δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι απολυμένοι.


ΑΣΤΕΡΙΞ

Unknown είπε...

Όταν είσαι με σύμβαση έργου, και το έργο στο οποίο εργάζεσαι παύει να υπάρχει, τότε δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας.
Όλοι στην αρχή της επένδυσης ήταν υπάλληλοι του Ακτωρ. Κάποια στιγμή κάποιοι μεταπήδησαν στην Ελληνικός Χρυσός. Τώρα η πλειοψηφία εργάζεται στην Ελληνικός Χρυσός. Οι υπάλληλοι του Ακτωρ που είναι εργολάβος, δεν είναι συνάδελφοί μας; Μάλλον τα έχετε μπερδέψει. Ξεμπερδέψτε τα.