Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ο Σκοπός της Απεργίας. Άποψη...

      3 Μαρτίου 2015. Παραμονή της κινητοποίησης των εργαζόμενων στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Θα ήθελα και εγώ να δώσω το στίγμα της αυριανής κινητοποίησης. Η άποψη μου είναι προσωπική και πηγάζει από τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις συζητήσεις που γίνονται με τους συναδέλφους μου καθημερινά.
                Όταν δουλεύεις, στις υπόγειες στοές και σταματάς μια στιγμή να καπνίσεις ένα τσιγάρο, σε ένα σημείο με πολύ καλό αερισμό, εδώ και λίγο καιρό η ερώτηση που κάνεις στο συνάδελφο σου δεν είναι τι έκανε χθες ο Ολυμπιακός (η επιλογή ομάδας είναι τυχαία). Οι ερωτήσεις είναι του τύπου: Άραγε τι θα γίνει από δω και πέρα; Θα κλείσει; Αν κλείσει που θα βρούμε δουλειά; Λες οι «οικολόγοι» να κερδίσουν; Οι ερωτήσεις αυτές ανοίγουν μίνι συζητήσεις, του τσιγάρου, αλλά καταλαβαίνεις την αγωνία στο πρόσωπο τίμιων ανθρώπων, του μόχθου που αισθάνονται πως δεν έχουν κάνει κάτι κακό για να διώκονται έτσι.
                Στην ανάρτηση λοιπόν αυτή θα σας παρουσιάσω, ποιες είναι οι σκέψεις των ανθρώπων αυτών για την αυριανή κινητοποίηση. Προσωπικές μου εκτιμήσεις πάντα, από τη συναναστροφή με συναδέλφους που πιστέψτε με, εκεί κάτω, δένεσαι τόσο πολύ που αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι με την οικογένειά σου
  1.  Κατεβαίνουμε στο δρόμο, για να ενημερώσουμε άμεσα, τους διερχόμενους για τους λόγους της κινητοποίησης μας. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να μάθει από πρώτο χέρι την άποψή μας.
  2.  Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στη κυβέρνηση. Θέλουμε να μας ακούσει και να μας δώσει σημασία. Θέλουμε με ένα συμβολικό κυκλοφοριακό πρόβλημα να τη δώσουμε να καταλάβει μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε και όταν μιλάει με τους εκπροσώπους μας να μη μιλάει με μισόλογα.
  3.  Να εξηγήσουμε ότι εμείς αγαπάμε το περιβάλλον που ζούμε, αυτό που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και έχουμε τα σπίτια μας. Το προστατεύουμε κάθε μέρα δουλεύοντας εκεί και είμαστε θεματοφύλακες σε αυτό. Αν δεν μας πιστεύετε, δεν έχουμε απολύτως καμία αντίρρηση να υπάρχει ένας συνεχής έλεγχος από τη πολιτεία (θα μας εύρισκε 100% σύμφωνους) για το αν τηρούνται οι μελέτες. Εμείς όμως να δουλεύουμε και σεις να ελέγχετε. Όχι εμείς άνεργοι έως ότου εσείς ολοκληρώσετε τον έλεγχο.
  4. Είμαστε νομοταγείς πολίτες. Άλλωστε ποτέ στο παρελθόν δεν αγωνιστήκαμε ανώνυμα ή με κουκούλες. Ας κάνει η πολιτεία εξονυχιστικό έλεγχο για την νομιμότητα της εταιρείας σε όποιο κομμάτι θέλει. Μας βρίσκει σύμφωνους.  Όπου βρει οτιδήποτε να επιβάλει τους νόμους και να διορθώσει τα κακώς κείμενα (αν υπάρχουν). Όχι όμως να σταματάει μία ροή εργασιών, που απασχολούνται ή περιμένουν να απασχοληθούν εκατοντάδες άνθρωποι, από την καταγγελία ενός ανθρώπου, αμφιβόλου εγκυρότητας.
  5. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αν το κράτος διεκδικήσει περισσότερα από την επένδυση αυτή. Δεν είναι όμως δικιά μας δουλειά να αγωνιστούμε και να ρισκάρουμε τις θέσεις εργασίας μας για αυτό. Αυτό είναι δουλειά των θεσμών, που είναι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις (Δήμος, Πολιτεία).
  6. Τέλος αν οι θεσμοί που είναι υπεύθυνοι για όλα τα παραπάνω, αδυνατούν να υπηρετήσουν τον όρκο τους (είτε αυτός είναι πολιτικός, είτε Θρησκευτικός), αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό μας άρα γιατί μας το μεταθέτετε.

Αυτές είναι οι απόψεις μου, που διατύπωσα βάσει των εμπειριών μου με τους συναδέλφους μου.


Αύριο όλοι στα σημεία συγκέντρωσης!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: