Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ωραίο Άρθρο

Αναδημοσιεύω ένα άρθρο που βρήκα στο blog ΟΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ που το βρήκα πολύ ενδιαφέρων:

Oι μέχρι χθές "προστάτες της εργατιάς", υβριστές Ελλήνων εργαζομένων σήμερα



Οταν η ανάληψη της εξουσίας μετατρέπει άμεσα τους "προστάτες των εργαζομένων", σε κουκουλοφόρους ανώνυμους προπαγανδιστές των αφεντικών τους, ξεπερνώντας τους μάλιστα και δίνοντας την εντύπωση καλοβολεμένων λακέδων, σαν αυτούς που δήθεν πολεμούσαν χρόνια τώρα.....

Η "Αυγή" συκοφαντεί τους εργαζόμενους στις Σκουριές την ημέρα που ο αρμόδιος υπουργός
Περιβάλλοντος παραδέχεται ότι αδίκως διαταράχθηκε η ομαλή λειτουργία της επένδυσης διότι δεν συνέτρεχαν οι περιβαλλοντικοί λόγοι τους οποίους είχε επικαλεστεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Προπαγάνδα και ιδεοληψίες εναντίον της εργατικής τάξης.

Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακάλεσε την υπ' αριθμόν 14379/3600/8-10-2014 θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών». Στόχος, η  διενέργεια επανελέγχου για το κατά πόσο οι υποβληθείσες μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις. «Ο επανέλεγχος αυτός κρίθηκε επιβεβλημένος», είχε πει ο υπουργός, «μετά από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα απ' όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον». Η εφημερίδα Αυγή, που απηχεί τις θέσεις του βασικού κόμματος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έθετε τον εξης τίτλο στο άρθρο που περιέγραφε και εξηγούσε για το κοινό της την είδηση: «Σκουριές: Επιστροφή στη νομιμότητα και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος» (Η Αυγή, 1/3/2015).

Η εξέλιξη είχε ανησυχήσει ιδιαίτερα την καναδικών συμφερόντων εταιρεία, η οποία ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο γνωρίζει ότι κάθε επίπτωση στις δραστηριότητές της την πλήττει - και η συγκεκριμένη πράξη του κ. Λαφαζάνη, στην ουσία, μπορούσε να εκληφθεί ως κυβερνητικό πρόσκωμμα παρεμπόδισης λειτουργίας μιας από τις ελάχιστες αναπτυξιακές μονάδες στη χώρα, εκτός του τουριστικού τομέα.

Ανησύχησε, επίσης, τους εργαζόμενους στην υλοτόμηση του δάσους, οι οποίοι θα έχαναν αμέσως τις δουλειές τους, καθώς και τους εργαζόμενους στις Σκουριές, περισσότερους από χίλιους βιομηχανικούς εργάτες (κανονικούς προλετάριους, δηλαδή) που εργάζονται στην εξόρυξη μεταλλεύματος. ΟΙ εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, ήρθαν μάλιστα στην Αθήνα και διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο του κ. Λαφαζάνη, διεκδικώντας την εργασία τους που είναι συνυφασμένη με την επένδυση - η οποία, έλεγαν, πληρούσε όλους τους όρους λειτουργίας, και τους περιβαλλοντικούς, και αυτό είχε κριθεί εκτός των άλλων και από τα αρμόδια δικαστήρια.

Οι διαμαρτυρίες των εργατών συνεχίστηκαν. Μάλιστα, η εφημερίδα Αυγή (φύλλο της 12ης Μαρτίου 2015), σε ανυπόγραφο άρθρο της τελευταίας σελίδας, έγραφε τα εξής:

Η χτεσινή διαμαρτυρία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός μας θύμισε μια αντίστοιχη τον Ιανουάριο του 2009 των εργαζομένων στο εμπορικό κέντρο που έχτιζε η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού στον Ελαιώνα. Και τώρα, όπως και τότε, οι εργαζόμενοι σε μια καθόλου τιμητική στάση υιοθετούν την προπαγάνδα των εργοδοτών τους, αδιαφορώντας για το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος προκειμένου να προστατέψουν στενά το συμφέρον τους, την εργασία τους. Δηλαδή, συμπεριφέρθηκαν τότε όπως και τώρα, ακριβώς με την "ηθική" των αφεντικών (τους), τα οποία, προκειμένου για το κέρδος, αδιαφορούν για τους εργαζόμενους, τους μισθούς, τις απολύσεις αλλά και το περιβάλλον και ό,τι άλλο τους εμποδίζει. Και τότε, όπως και τώρα, οι εργάτες κινητοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της εταιρείας. Τότε τους στήριζε με φανατισμό ο Καρατζαφέρης, τώρα οι παλιοί του συνεταίροι που έχουν περάσει στη Ν.Δ. Αυτοί που σήμερα εργάζονται στην καταστροφή του δάσους στον Κάκαβο ζητούν να μην υπάρξει έλεγχος νομιμότητας και να συνεχίσουν την εργασία τους, όπως κάποτε οι εργαζόμενοι του Βωβού ζητούσαν την παράκαμψη του Συντάγματος και τη συνέχιση ενός παράνομου έργου. Κρίμα. Μέρα με ήλιο σαν κι αυτή, να γίνεσαι ένα με τ' αφεντικό...


Λίγες ώρες μετά απ' αυτό το δημοσίευμα, από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Η υλοτόμηση και αποψίλωση της περιοχής Καρατζά αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής. Το Υπουργείο Παραγωγικής ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάντα ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος, ζήτησε από το αρμόδιο δασαρχείο τον πλήρη φάκελο για τα πρωτόκολλα υλοτόμησης, προκειμένου να διενεργηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι. Ζήτησε επίσης να μην επιτραπεί καμία υλοτομική εργασία μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου. Από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτόκολλων. Κατόπιν αυτού θα εφαρμοστεί ο νόμος. Κάθε άλλη πληροφορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν αντιστοιχεί σε ενέργειες του Υπουργείου μας.

 Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο κ. Τσιρώνης επιβεβαιώνει ότι η λειτουργία της επένδυσης ήταν νομιμότατη. Δεν δηλώνει, προφανώς, ότι ο τρόπος του υπουργού του, η υιοθέτηση καταγγελιών και η δι' αυτής διακοπή των εργασιών της, είναι ένδειξη κυβερνητικής αυθαιρεσίας που εξ αντικειμένου βλάπτει μια υγιή και νομιμότατα λειτουργούσα όπως αποδεικνύεται ακόμα μια φορά επιχείρηση, διαταράσσει τη ζωή εκατοντάδων εργαζομένων και δυσφημεί τη χώρα, που με την ανεργία στο 27% κανονικά θα έπρεπε να αγωνίζεται να προσελκύσει επενδύσεις.

Επίσης, διαψεύδει εμπράκτως την Αυγή. Εκ των πραγμάτων, το σημερινό σημείωμά της αποδεικνύεται χυδαιογράφημα που δεν πατά στην πραγματικότητα, το οποίο μάλιστα στρέφεται πρωτίστως εναντίον εκείνων τα συμφέροντα των οποίων θα έπρεπε να προασπίζεται: των εργαζομένων (και μάλιστα, επαναλαμβάνω, βιομηχανικών εργατών, πραγματικών δηλαδή προλετάριων και επ' ουδενί κρατικοδίατων παρασιτικών ομάδων).

Όπως δεν πέρασε η συκοφάντηση μιας ιδιωτικής επένδυσης, χάρη στην οποία εξασφαλίζουν τη ζωή τους εκατοντάδες οικογένειες στη Χαλκιδική, με τον ίδιο τρόπο δεν θα περάσει η χυδαιογραφία, η επίθεση κατά προσώπων και κοινωνικών ομάδων στο όνομα της κομματικής γραμμής, ο κιτρινισμός στο όνομα της Αριστεράς.

Η εφημερίδα Αυγή χρωστάει μια τεράστια συγνώμη σε όσους έθιξε με το συγκεκριμένο δημοσίευμα - και κυρίως στον κόσμο της εργασίας.

booksjournal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: